Bibliotheken en databases

BibliotheekOp iedere universiteit en nagenoeg iedere hogeschool is wel een bibliotheek te vinden die doorgaans openbaar en vrij toegankelijk zijn. Vroeger moest je door ellenlange kaarten bakken heen ploeteren over onderwerpen. Vaak liep je langs alle meters lange boekenkasten te je hoofd half gedraaid op zoek naar dat ene studie boek die verder kan helpen.

Je startte je zoektocht eerst met met een respectabele bron. Een guru of top wetenschapper over een bepaald onderwerp. Vervolgens kerk je in de bijlage naar de bronverwijzingen. Dat was doorgaans een goede start naar de te zoeken boektitels.

Google werkt in feite precies het zelfde en kijkt naar de autoriteit (nen je een specialist op een bepaald gebied) en waar link je naar. Wanneer je meerdere bronnen bij elkaar zet krijg je een netwerk waarin de authoriteit en het aantal keren geciteerd wordt van belang.  Hoe hoger de authoriteit die je hebt en hoe meer linken naar jouw des te hoger wordt je website gewaardeerd.

Op de meeste universiteiten in Nederland en België hoef je niet persee met een schuin hoofd door de gang paden van de biep te lopen. Er zijn vaak interne databases beschikbaar om de documenten top te sporen. Vaak zijn de boeken maar ook scriptie en publicaties in vakbladen gedigitaliseerd. Deze zijn via het intra net een voddig opbrengst vragen. Soms zit er een embargo op omdat er bedrijfsgevoelige informatie in scriptie kunnen staan. Dan is het niet vrij toegankelijk maar de rest is opvraagbaar.

Ook google is druk bezig om wetenschappelijke bronnen, die auteurs  rechten vrij zijn, te digitaliseren en deze te publiceren. Verder zijn er ook vele Nederlands talige kranten opvraag baar. Hiermee kan voor sommige studies desk onderzoek gedaan worden. Geen micro plaatjes meer maar gewoon je zoekterm intypen en vinden maar.

Tegenwoordig kan je ook lekker vanuit huis op het internet surfen in de verschillende databases. Op scripties van Nederland kan je bij een aantal universiteiten kijken naar de verschillende auteurs en publicaties. Lees ook meer over het netwerk van repositories bij de Nederlandse hogescholen en universiteiten beschikken