Passies

Op zoek naar passiesHoe kom ik nu vredesnaam achter mijn passies, de werkelijke drijfveren? Heb ik die wel?

Het is verstandig om hier de tijd voor te nemen en momenten van rust je zelf terug te trekken. Je moet een aanspraak doen op je inlevingsvermogen en creativiteit. In die schaarse ontspanningsmomenten kan je het beste je gedachten eens de vrije loop gaan. Soms zijn het momenten dat je jezelf even terugtrekt, een korte vakantie/weekendje weg of bij het ontwaken van een goede nachtrust. Ieder doet het op zijn manier.

Het is verstandig om de dingen die je binnen schiet met notities vast te leggen. Gebruik zoveel mogelijk steek woorden die je te binnen schiet. Laat je niet blokken door onrealistische mogelijkheden of de gedachte dat het me toch niet lukt. Can do en schrijf alles op in de begin fase en oordeel niet direct. Om dit brainstormproces aan te wakkeren is kan je vragen stellen. Vooral de vraag waarom. Stel deze vragen eens een paar keer achter elkaar en zoek naar het onderliggende argument, passie of reden.

Andere vragen die je kan gebruiken in het proces zijn

  • Welke dromen heb je?
  • Wat is je ideaal?
  • Welke doelen heb je?
  • Wat wil je met je droom of doel uit eindelijk doen
  • Wat zijn de gevolgen voor jouw en voor anderen bij een keuze?

Om het scherper te stellen kan je de vragen kan je ‘schaarste’ introduceren. Dat kan bijvoorbeeld tijd of geld zijn. Stel dat je nog maar een jaar te leven hebt. Wat ga je doen? Waarom wil je dit doen. Hoe ziet het laatste jaar er uit. Zijn de antwoorden in overeenstemming met je eerder gedachtes? Zijn er verschillen en wat zijn die dan. Waarom denk je er dan anders over? Hoe kan je de eventuele kloof dichten? Kortom, laat je gedachte de vrije loop.

Schrijf je steekwoorden en je gedachte eens op. Geen dik boekwerk en proza maar wel een gecomprimeerd A4-tje met de echte passies. Lees het na een paar weken nog eens door en kijk of je dezelfde conclusies nog steeds trekt. Het moet een heerlijk zoektocht zijn naar je ‘me, myself and I’!