Vooropleiding

LeslinkVoordat je aan een bovenbouw studie begint is het goed om te weten dat er vaak eisen gesteld worden aan de vooropleiding of het minimale niveau die een aspirant student aan moet voldoen.

Om een goede doorstart te maken op het MBO of HBO is een HAVO diploma van belang. Een HAVO diploma duurt 4 a 5 jaar in de avond studie. Bedenk goed welke vervolgstudie je welt gaan doen zodat je de juiste vakkenpakket kiest. Dit kan cruciaal zijn voor het aanname beleid van de hogeschool. Soms is de minimale basis van groot belang om een goede kans te maken om de HBO studie succesvol af te ronden. Om een HAVO diploma te starten (in de avond cursus) is doorgaans geen vooropleiding voor nodig. Ook kan je overwegen om een versnelde 1 jarige dag (verkorte) dagopleiding te volgen op het felbegeerde entree kaartje (havodiploma) voor een studie aan de hogeschool te verkrijgen.

Ook een MBO diploma volstaat om toegelaten te worden voor een HBO studie. Het is wel verstandig om een logische stap hierin te maken zodat je een compleet andere richting op gaat. De basis op het MBO is doorgaans nodig om een goede start te maken op het HBO.

HBO opleidingen zijn er in verschillende disciplines en kan je in de avond uren maar ook via dagopleiding doen. Om een HBO studie te kunnen volgen is doorgaans een HAVO-diploma of een MBO-diploma vereist.

Om naar de universiteit te gaan doet u er verstandig aan om een VWO-, of een HBO-diploma in je bezit te hebben. De duur van een Universitaire opleiding verschilt per opleiding. Je volgt als eerste een drie of vier jaar een Bachelor opleiding. Zodra dit afgerond is kan je één of twee jaar een Master opleiding volgen.